Articole

AcasăAgriculturăOmul pasionat de lapte

Omul pasionat de lapte

Pasiunea cultivată  de la vârste fragede face ca oamenii să devină mulţumiţi şi productivi.

Claudiu Frânc, moroşan veritabil,  crescut la poalele muntelui, trăiești din dragostea pentru zootehnie.

Mulsul vacilor l-a fascinat  de copil, de când o ajuta pe mama sa la treburile casnice. Devenit adult, s-a gândit că cel mai bine ar fi să construiască ceva în jurul pasiunii sale – zootehnica.

„A mulge nu e o chestiune atât de simplă. Îți trebuie o anumită putere. Și mai e un principiu. Vaca dacă n-ai terminat-o de muls în 5 minute, las-o”, povestește Claudiu Frânc pentru Agrointel

A pornit de jos, în pași mici, dar atent măsurați. La început,  avea grijă de vacile de acasă. Mai târziu pentru a căștiga câţiva bănuţi, a început să îngrijească și câteva vaci din vecini. De dimineaţă  până seara era pe islaz, umplându-și copilăria cu tot felul de  năzdrăvănii.

 

După terminarea facultății, în perioada comunistă, a ajuns director la un IAS din sudul țării. După 3 ani acolo, l-a pălit dorul de casă și a reușit să revină în Baia Mare, cu toate piedicile vremii. Un pic mai târziu a venit revoluția. După o perioadă tulbure, cea a anilor 1990-2000, în 2001 a cumpărat pachetul majoritar prin metoda MEBO și, câțiva ani mai târziu, în 2008, a implementat un proiect cu fonduri SAPARD. Astăzi ferma sa are 380 de capete . Produce 6.800 de litri  de lapte pe cap de  vacă pe ciclul de lactaţie şi în acelaşi timp se îngrijeşte de cultivarea a 400 de hectare de pământ.

E greu să întreţii o fermă mai ales când trebuie să te asiguri că tot ce este în fermă la început de săptămână va exista şi la final. Un lucru nu îi place şi acela e furtul. Are reguli stricte în privinţa asta. Dacă un angajat fură un litru de lapte, plăteşte de 100 de ori preţul de livrare. Asta l-a ajutat să aibă lângă el oameni de încredere cu care lucrează de ani de zile.

Munceşte mult şi dincolo de procesul de coordonare se implică în viaţa activă a fermei. Îi place să simtă pulsul lucrurilor şi să se asigure că rezultatele sunt de calitate

Lasă un comentariu