Articole

AcasăAgriculturăHidromel de la Baia Mare

Hidromel de la Baia Mare

Legenda spune că hidromelul (sau miedul) era ambrozia pe care o beau zeii greci. O băutură ce există încă din antichitate, hidromelul este la bază o băutură obținută din fermentarea mierii de albine. În România există un singur producător de hidromel – Eugen Libotean, din Baia Mare.

Eugen Libotean este absolvent al Academiei de Științe Economie, specializarea alimentație publică și turism.

În copilărie a citit romanul “Prin foc și sabie” și acolo a auzit prima oară de hidromel. Ulterior, după apariția internetului, a căutat rețete și a găsit nenumărate variante, pe care a încercat să le pună în practică. Dar n-a fost mulțumit de rezultate. Apoi a încercat rețeta dintr-o carte foarte rară – “Manual de apicultură”, de Constantin Hristea, o carte din 1947. Și i-a ieșit.

Fabricarea hidromelului nu este ușoară. Mierea se  amestecă cu apă, agenții de fermentare sunt polenul și bucăți de fagure, iar pentru arome se folosesc busuioc, soc, diverse condimente și fructe de pădure. După șase-opt săptămâni, hidromelul se transferă în butoaie de brad, pentru învechire.

Eugen Libotean produce 1.000 de litri la două luni, pe care-i vinde la târguri din Baia Mare sau București.  Tot acolo vinde și zacuscă, sosuri, siropuri sau dulcețuri neobișnuite:  dulceață de ceapă, de gogonele, de usturoi, de ardei iute, sirop de muguri de brad sau de ridiche neagră. Toate acestea sunt făcute după rețete extrem de vechi, pe care Eugen Libotean le-a obținut mergând efectiv din sat în sat, prin Maramureș, și stând de vorbă cu bătrânele care și le aminteau.

Toate produsele sunt obținute din materie primă luată de la țărani, de prin satele maramureșene.

(sursa foto)

Etichete articol - , , ,

Lasă un comentariu