Articole

AcasăAgriculturăFerma lui Vasile Bota

Ferma lui Vasile Bota

Oamenii cu spirit întreprinzător ştiu cum să îşi creeze oportunităţi în lumea agriculturii.

Vasile Bota, fermier din Satu Mare, a reuşit să îşi dezvolte ferma cu bani proveniţi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.  A făcut rost de peste un million de euro, bani pe care i-a investit în vaci de rasă superioară.

Preţul unei vaci a ajuns şi la 2000 de euro, însă el povesteşte că este o investiţie foarte bună. Vacile au o rezistenţă deosebită la boli, iar creşterea lor într-un mediu sănatos  face ca investiţia să se întoarcă în mod profitabil.

Ferma sa din Livada urmăreşte modelul german. Utilajele, modul de lucru, animalele, toate sunt la origine nemţeşti. Vacile lui Vasile sunt tratate cum nu se poate mai bine, având chiar şi muzică clasică, pentru a se putea relaxa.

Un punct cheie al dezvoltării fermei o constituie calitatea furajelor. Atât sănătatea vacilor, cât şi cantitatea şi calitatea laptelui, este dată de mâncarea pe care vacile o primesc.

Fermierul pune mare accent pe calitatea furajelor, deoarece prin vânzarea laptelui el obţine profit şi transformă cheltuielile în investiţii.

Lasă un comentariu