Articole

AcasăAgriculturăFerma de la Rotbav

Ferma de la Rotbav

În 1998, a murit bunicul celor trei frați Cățean (Silviu, George și Ionuț) din Rotbav, jud. Brașov. Bunica lor le-a dăruit, atunci, 30 de oi, o vacă și un cal. Cei trei frați au decis să păstreze animalele, în ciuda faptului că părinții s-au opus, pentru că-și doreau ca cei trei băieți să-și urmeze studiile. Noua moștenire părea o piedică, în acel moment, în educația lor.

Dar n-a fost așa. Nu doar că frații și-au terminat cu brio studiile (Silviu este medic veterinar, George este economist iar Ionuț cascador cu cai), dar au dezvoltat moștenirea de la bunici dincolo de așteptări.

Astfel că astăzi au peste 1500 de oi, 100 de vaci și 12 cai de rasă. Într-o zonă cu o tradiție de peste 600 de ani în fabricarea brânzei (brânza de burduf din Țara Bârsei a fost atestată documentar încă din anul 1400), produsele fermei Cățean sunt de-o calitate excepțională.

Secretul lor e simplu: cele 9 tipuri de brânzeturi tradiționale românești pe care le produce ferma sunt obținute după metode după metodele strămoșilor, din lapte crud, nepasteurizat, cheag, sare și folosint unelte tradiționale din lemn. Până și mulsul și tunsul oilor se realizează manual.

Iar rezultatele se văd. La Terra Madre Balkans, în 2010, brânza de burduf produsă la Rotbav a fost declarată cea mai bună brânză din Balcani. În 2015, la „International Taste & Quality Institute Superior Taste Award”, la Bruxelles, aceeași brânză a primit o stea de aur, pentru calitate și gust deosebit.

De asemenea, ferma Cățean face și produse din carne de oaie, în special pastramă afumată și cârnați.

Produsele lor se vând în piețele din Brașov, dar și în câteva magazine cu specific tradițional din țară.

Îi găsiți aici: www.ferma-catean.ro

Etichete articol - , ,

Lasă un comentariu