Articole

AcasăAgriculturăDulceața de la Chiheru

Dulceața de la Chiheru

Doi băieți din Reghin, Lucian Ința și Gabriel Marcu, prieteni din copilărie și tehnicieni silvici, au pus bazele unei afaceri agricole aparte.

Pe un teren de 1,13 hectare, pe care l-au moștenit, au înființat câteva culturi atipice – una de coacăz negru, una de mur, una de cătină albă și una de trandafiri pentru dulceață.

“Avem acum o suprafață de 0,28 hectare de trandafiri de dulceață, însumând 1.280 de butași din soiul cățărător german Sachsengruss, 0,40 hectare de mur fără țepi, însumând 1.200 de butași din trei soiuri de proveniență americană și 0,20 hectare de coacăze negre unde au intrat 1.000 plante din două soiuri poloneze: Tisel și Tiben. Tot procesul de plantare a durat aproape o lună”, a declarat Lucian Ința pentru agrointel.

Soiul ales de ei pentru trandafirii de dulceață este un soi german, cățărător, numit Sachsengruss. Este un soi rezistent la secetă, boli și dăunători care oferă niște flori cu petale cărnoase și parfumate. La un kilogram intră aproximativ 100 de flori.

Investiția în toate cele 4 culturi a fost undeva la 13.000 de euro. Din aceștia, aproape 2.300 au fost pentru plantația de trandafiri, incluzând butașii, sistemul de irigare și materialul agrotextil folosit la plantație.

Recoltarea florilor este manuală și se face din iunie până în septembrie, în intervale stricte – pe rouă, între 5 și 10 dimineața

Cei doi antreprenori speră să obțină peste 100 de kilograme de petale – asta doar în primul an – pe care le vor vinde apoi cu 50-55 de lei pe kilogram.

Produsele lor pot fi găsite pe pagina lor de facebook

Lasă un comentariu