Articole

AcasăAgriculturăDe la IT la scorușul negru

De la IT la scorușul negru

Ion și Mirela Conăcel sunt doi tineri IT-iști din București care, de câțiva ani, și-au descoperit pasiunea pentru agricultură.

Au încercat întâi o plantație de goji, dar nu le-a ieșit, așa că s-au reorientat spre scorușul negru. Scorușul – sau aronia – e o plantă a cărei fructe au nenumărate beneficii. Între altele, au proprietăți antioxidante, sunt hipotensive și indicate pentru diabetici. De asemenea, scad glicemia, ajută în prevenirea bolilor de ficat și intestinale și ajută îmbunătățirea fluxului sangvin.

Cei doi soți au o plantație de 5.000 de metri pătrați în județul Buzău, unde “evadează” la sfârșit de săptămână. Din fericire, scorușul e o plantă care nu are nevoie de foarte multe îngrijiri. În plus, e o plantă rezistentă la frig și la secetă.

“Se dezvoltă foarte bine și este foarte rezistentă. Aronia se poate cultiva și la câmpie și la deal cu condiția să aibă prezentă lumină naturală o bună parte din zi, adică, de exemplu, pe dealuri puțin umbrite este posibil să meargă mai greu decât într-o zonă luminoasă”, spunea Ion Conăcel pentru agrointel.

Scorușul negru face fructe din al treilea sau al patrulea an, ajunge la apogeu în al șaselea an iar plantația poate fi exploatată chiar și 20 de ani.

Ion Conăcel e de părere că prețul corect pentru înființarea unei plantații de 2.000 de plante este de 7 lei pe plantă – adică un pic peste 3.000 de euro.

Marele secret al culturilor de scoruș negru e în fiecare an se lasă 4-5 tulpini noi pe plantă, restul se taie. După al 7-lea an de plantație, dacă planta are prea multe tulpini, acestea trebuie tăiate, ca să nu se sufoce.

Fructele de scoruș negru se pot consuma ca atare sau pot fi făcute suc sau dulceață.

Etichete articol - , ,

Lasă un comentariu