Articole

AcasăAgriculturăDe la cărbune la mere cu Biro Sandor

De la cărbune la mere cu Biro Sandor

Niciodată nu e prea târziu să te apuci de ceva ce îţi place şi să mai scoţi şi profit din asta.

Biro Sandor e un domn de 63 de ani  care se mândrește cu 22 de ani de experienţă ca miner trecut prin toate stagiile posibile. Dar şi cu ordinul  "meritul agricol", primit de la Președinte.

După ce s-a pensionat, Biro s-a gândit că încă e în putere și poate să se ocupe de ceva, aşa că si-a luat "în subordine" câteva hectare de pământ ce erau pline cu pomi.

Livezi  de meri mai există în România, însă  a lui Biro e diferită. A aplicat tehnologia livezilor superintensive după ce a văzut ce minunăţii produc acestea .

Ideea i-a venit după ce a fost în Ungaria, unde a văzut acest sistem aplicat. Văzut și plăcut, cu 5000 de pomi a pornit la drum. Secretul stă în distanţa de un metru lăsată între pomi pe şir şi 3,5 metri distanţă între rânduri, spune Biro pentru Agrointel

Producţia sa este între 30 şi 40 de tone pe hectar, iar cantitatea maximă a fost de 60 de tone pe hectar. Producţia a crescut treptat, de la an la an şi, deşi au fost şi ani mai puţin productivi, Biro nu a instalat încă un sistem de irigare.

Un alt element important îl constituie tăierea pomilor. Distanţa dintre trunchi şi vârful crengii trebuie să fie între 50 şi 60 de cm pentru ca seva să ajungă mai repede la fruct şi să îl hrănească.

Inginerul nostru reprofilat nu doar că a  dezvoltat o afacere extraordinară, dar a şi împărtăşit ideea sa cu alţii. Creează simpozioane şi oferă consultanţă pentru alte plantaţii. Se pare că omul este un ambasador al noutăţilor. Pe lângă sistemul  livezilor supraintensive a adus în România şi plasa antigrindină, care l-a ajutat să păstreze culturile în siguranţă.

Etichete articol - ,

Lasă un comentariu