Articole

AcasăAgriculturăCoacăze cu profit

Coacăze cu profit

În comuna Hida (jud. Sălaj) se dezvoltă un tip de agricultură deosebit. Inginerul Nelu Orlaie a fondat pepeniere care au ca scop producerea de coacăze. Cu 26 de ani în domeniul agriculturii arbuștilor fructiferi,  domnul Orlaie se mândrește cu specii de coacăz negru, ameliorate la noi în țară.

După ce a terminat cu munca de cercetare, omul a pus bazele afacerii ca atare. Din cele spuse de el, cele mai bune soiuri de coacăz sunt cele din Polonia. Le-a adus la noi, le-a cultivat și a scos profit din asta. Luând în calcul condițiile climatice de la noi din țară recolta este de 8-10 tone pe hectar. Pe lângă curajul de a merge pe o agricultură de nișă, mai e nevoie de un sol pregătit corespunzător și multă muncă. Timpul prielnic plantării arbuștilor este toamna, iar pe un hectar se plantează aprximativ 4.000 de tufe.

Odată plantația existentă, aceasta trebuie îngrijită. Pentru o recoltă sănătoasă se recomandă tăierea a 8-10 cm din tufă  în primul an de la plantare. Cultura are nevoie de fertilizare odată la trei ani iar anual este nevoie de o săpătură chiar înainte de înflorire. Deşi arbustul nu este unul pretenţios, existenţa unui sistem de irigaţii optimizează producţia.

Investiţia iniţială a fost de aproximativ 25.000 lei și conform celor zise de Nelu Orlaie, începând cu al treilea an poţi vedea şi profitul.

Consumul de coacăze e benefic organismului , acestea având un conţinut ridicat de vitamina C şi antociani.

Vânzările se fac la nivel de puieţi şi uşor, uşor au început să vândă şi fructe. Tipurile de agricultură clasică nu mai  dau randament atât de mult aşa că oamenii simt nevoia să se reprofileze pe alte nişe. Cererile sunt mari datorită profesionalismului de care dă dovadă în faţa clienţilor.

(sursa foto)

Etichete articol - , ,

Un răspuns la “Coacăze cu profit”

De Orlaie Nelu - 13 martie 2016 Răspunde

La Pepinierele Hida gasiti plante din cele mai bune soiuri. Plantele sunt certificate. De asemenea fructele de coacaz obtinute aici sunt delicioase. Toate informatiile despre infiintarea unei culturi de coacaz o gasiti pe site-ul nostru. Cu stima, Nelu Orlaie, Pepinierele Hida, Salaj

Lasă un comentariu