Articole

AcasăAgriculturăCaprele de la Târnava

Caprele de la Târnava

La început de criză, acum 7 ani, soții Cucerzan din Târnava, jud. Sibiu, au făcut o investiție care s-a dovedit foarte bună - au pornit o fermă de capre.

Au plecat de la 170 de capete, iar astăzi au 500 și de pe urma lor vând lapte, brânză, iaurt, cârnați sau pastramă. Investiția totală a fost de 50.000 de euro (incluzând aici terenul, animalele și utilajele), dintre care 15.000 de euro au fost investiți în igienizare, ca să-și poată autoriza stâna, astfel încât să proceseze chiar ei laptele și carnea.

Laptele este vândut în piețele din Sibiu și Sighișoara sau la procesatori. Pe lângă asta, la fermă se face și iaurt, dar și mai multe feluri de caș și brânză de burfud, din rețete vechi și foarte simple, în care se folosește numai lapte de capră și cheag natural (fără adaos de lapte de vacă sau oaie)

De asemenea, Gheorghe Cucerzan vreau să lanseze și o linie de produse tradiționale din carne de capră - deja vinde cârnăciori, carne de mici și pastramă.

Cei doi fac partea dintr-o asociație de crescători de capre, numită Caprimed și intenționează să pună pe picioare o "maternitate" de unde alți fermieri să poată cumpăra iezi.

foto: agrointel

Etichete articol - , ,

Lasă un comentariu