Articole

AcasăAgriculturăCaiso-prunul de Poplaca

Caiso-prunul de Poplaca

De la fermier la inventator e un drum foarte scurt.

Cu  o lamă şi o bucată de folie alimentară, Marcel Lungu, din localitatea Poplaca, inventează soiuri noi de fructe prin altoire. Unul dintre proiectele sale de succes este caiso-prunul. E combinaţia perfectă dintre prun şi cais unguresc. Pe lângă fructul deosebit pe care această combinaţie îl oferă, Marcel spune că nu ai cum să ieşi în pierdere cu o astfel de cultură. Coacerea este eşalonată. Asta înseamnă că, dacă altoirea nu dă roade, pomul va oferi fie prune, fie caise, astfel fel încât investiţia nu se pierde.

Inventivitatea românului nu s-a oprit doar la pruni şi caişi. Si-a pus creativitatea la bătaie şi a creat măceşul-trandafir. A avut nevoie de un butuc de măceş şi de unul de trandafir. Prin metode simple a creat astfel un nou soi de plantă.

La fel ca alţi agricultori, Marcel a descoperit dolomita. E în teste în acest moment, iar dacă apar rezultatele la care se aşteaptă, are de gând să investească în acest produs.

„Am ajuns de la plugar Google-ar. Intru pe net şi am cont de Facebook", mărturiseşte cu mândrie Marcel.

Omul nu a urmat cursuri de specializare şi nici nu are vreo diplomă în agricultură. Însă are o pasiune, iar încercările pe care le-a făcut de-a lungul anilor l-au făcut să devină din ce în ce mai bun. Îşi caută singur informaţiile şi învaţă din fiecare experienţă prin care trece.

Lasă un comentariu