Articole

AcasăArtă, cultură și tradițieArta populară – de la pasiune la afacere

Arta populară – de la pasiune la afacere

În 2009, Oana Pârvan a rămas fără job. Un moment dificil, în urma căruia și-a dat seama că are foarte mult timp liber. Așa că a făcut un costum popular. Meșteșugul l-a deprins când era copil, într-un sătuc din Mehedinți, de la părinți. Tot de-acolo și pasiunea pentru folclor – Oana este și cântăreață de muzică populară.

L-a arătat multor oameni, iar unul dintre aceștia a dorit să-l cumpere. După care a primit o comandă mare din partea unui ansamblu folcloric. După ce a făcut cu mare greutate rost de materia primă, Oana a reușit să livreze costumele la timp.

Și așa a pornit atelierul ei de costume populare. La început nu i-a fost ușor. Cei din jur n-o prea susțineau, nici măcar soțul ei nu credea că vor avea mare succes. Mai ales că Oana a refuzat cu înverșunare să folosească automatizarea în crearea costumelor sale. Deși există mașini de brodat care execută un model în mod automat, Oana a preferat să coasă costumele sale manual.

La început a fost mai greu cu găsitul clienților, apoi, pas cu pas, producțiile sale au ajuns în diverse magazine din țară, pe la festivaluri, pe la muzee. Ulterior, a reușit să obțină o finanțare prin PNDR, prin care își va extinde atelierul și pentru accesorii și alte obiecte tradiționale.

Iar ca pas următor, își dorește ca produsele sale să fie vândute în toate județele țării. Și lucrează intens la asta și caută permanent soluții  să-și extindă producția. Scopul ei este să stârnească interesul tuturor pentru frumusețea motivelor popular.

Lasă un comentariu