Articole

AcasăAgriculturăBazna de Transilvania

Bazna de Transilvania

Perseverenţa şi curajul sunt elementele care îl caracterizează pe Ioan Cleja, medic veterinar, omul care a vrut să se asigure că specia de porci Bazna nu va dispărea din România.

Rasa Bazna, altădată majoritară în zona Ardealului (unde de altfel a și apărut, în secolul trecut) este o rasă ce are o carne de calitate superioară, marmorată, suculentă și aromată. Dar porcii bazna au și cu 20% mai multă grăsime, motiv pentru care cu vremea au început să fie încrucișați cu porci de carne, ajungând astfel aproape la dispariție.

După ce a căutat multe luni câteva exemplare pur-sânge (două chiar le-a luat din Germania, pe mii de euro), Ioan Cleja a început să-i crească și să-i înmulțească, ajungând astăzi la 30-40 de capete.

Afacerea sa a început să dea roade și acum vinde porci și purcei în viu, cu prețuri de la 250 la 2700 de lei, în funcție de vârstă și greutate. E supărat astăzi pe comercianții care vând porci Hampshire pe post de Bazna - seamănă, dar au cu totul altă calitate.

Îl ajută și faptul că e o specie puțin pretențioasă, care se hrănește cu verdețuri și porumb, dar și rezistentă, făcând față și căldurii și frigului. Pe lângă asta, un exemplar de porc Bazna, spre deosebire de porcii obișnuiți, poate fi crescut până la 220 de kilograme.

Pe doctorul Cleja și porcii lui Bazna îi puteți găsi pe porci-bazna.ro

Etichete articol - ,

Un răspuns la “Bazna de Transilvania”

De Edi - 9 noiembrie 2015 Răspunde

Pentru cei care vor o livada de aluni pot sa cultive labradavina alunilor trufe foarte cautate in lume

Lasă un comentariu